Dies 5 i 6 de novembre del 2010: L'AFEM de Nou Barris commemora el 10é aniversari de les Jornades de Salut Mental

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, conferenciant a la sessió del dissabte 6 de novembre del 2010

                                    Rafael Ribó en un moment de la seva intervenció

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, fou el principal protagonista de les X Jornades de Salut Mental a Nou Barris. Fent un especial en les seves activitats -i més tenint en compte que en acabar la conferència havia de dirigir-se a l'aeroport per a una convenció de síndics a l'estranger-, Rafael Ribó ens va parlar sobre l'Ètica i els drets en l'atenció social, va contestar a unes preguntes que se li havien passat amb anterioritat per e-mail i va dialogar amb les persones assistents que ho van requerir.
Com ja és habitual últimament, la sessió del divendres la van ocupar els professionals de la xarxa pública de salut mental de Nou Barris, com ara Paloma Lago, directora del CSMA Nou Barris; Carme Grifoll, directora del CSMIJ Nou Barris; Dolors Arasanz, psicòloga clínica del CSMIJ Nou Barris; Jaume Claret, director de l'Hospital de Dia d'Adolescents i Joves de Nou Barris; María Jesús Abadía, coordinadora del Centre de Día i del Servei de Rehabilitació Comunitària Pi i Molist i  Rubén Regueiro, psicòleg de la Llar-Residència Pi i Molist.
Parlaren també professionals d'altres recursos als que són destinats pacients de Nou Barris, com ara Alex Marieges, infermer supervisor  i Cèlia Fernández, infermera, ambdos de la unitat d'aguts de l'Hospital de Sant Rafael;  Joan Carles Boada, psiquiatre referent de subaguts de Nou Barris de l'Hospital Mare de Déu de la Mercè i Estanislao Navarro, psiquiatre de l'Hospital de Dia del CPB. Totes les ponències foren moderades per la psicòloga de l'AFEM de Nou Barris, Cristina Ventura, i es basaven en el funcionament dels recursos corresponents.
Anteriorment va haver l'acte inaugural, amb la Regidora del Districte, Carmen Andrés; Carme González, directora del sector Sanitari Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu; Antonio Fermoso, vicepresident de la FECAFAMM i José Trujillo, president de l'AFEM de Nou Barris.

A la sessió del dissabte acompanyaren a Rafael Ribó, Pilar Solanes, subdirectora de Planificació i Avaluació de l'ICASS; Andrés López, director regional de FAISEM, Fundación Andaluza para la Integración Social del Enfermo Mental; Fernando Santos, fiscal de l'Audiencia Provincial de Córdoba, coordinador del Foro Andaluz de Bienestar Mental i  Anna Miñarro, que va fer a la vegada les funcions de moderadora. Tots plegats ens parlaren d'habitatge, treball, la llei i la salut mental i la dimensió social de la malaltias, respectivament.
En acabar la taula rodona es va passar la projecció Stultifera Navis, imatges de l'Hospital Mental de la Santa Creu. Són 8 minuts de projecció amb fotos i pel·lícules de l'Institut Psiquiàtric des de la seva fundació, a finals del segle XIX, fins el seu tancament definitiu a la dècada dels vuitanta del segle passat. El realitzador ha estat el metge i antropòleg Josep Maria Comelles i les fotos són del llegat de Josep Maria Jaén, psiquiatre que va exercir a la institució, mort el  desembre del 1985.









La projecció la podeu trobar al Youtube escribint Stultifera Navis o Josep Maria Comelles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada